Hoe beheer je de groei van je bedrijf? (2024)

Het is zalig als je bedrijf loopt als een trein. Groeien geeft je een kick en dan krijg je energie om nóg meer uitdagingen aan te gaan. Maar hoe beheer je die groei en voorkom je dat je het slachtoffer wordt van je eigen succes? In dit artikel zetten we enkele aandachtspunten op een rijtje.

Waarom groeien?

Niet elk bedrijf wil groeien. Sommige bedrijfsleiders of zaakvoerders zijn blij met hun huidige formaat, hebben tevreden klanten en niet de ambitie om uit te breiden. Toch raden experts steevast aan om altijd te kiezen voor groei zodat je bedrijf niet vastroest in routine maar zich verder blijft ontwikkelen en inspeelt op nieuwe trends. De markt verandert immers constant, de concurrentie komt steeds met nieuwe dingen op de proppen en je klant wil ook wel eens wat nieuws. Het is dus van belang hier als ondernemer een blijvend en duurzaam antwoord op te bieden.

Maar snelle groei is niet zaligmakend. De weg naar groei ligt bezaaid met uitdagingen en valkuilen.

Onze adviezen voor een succesvolle groei

Dat er knelpunten bij de groei van een organisatie ontstaan is perfect normaal. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de belangrijkste punten die je in gedachten moet houden als je van je groei een succes wilt maken :

1. Van petje veranderen : van ondernemer naar manager

Naarmate je bedrijf groeit, zijn er steeds meer dingen die je moet beheren.De bestellingen of opdrachten lopen binnen, je moet ondertussen extra personeel aanwerven en begeleiden, je houdt je nog bezig met de productontwikkeling, je zorgt voor de administratie of bureau-inrichting, … kortom je wordt opgeslorpt door de operationele waan van de dag die je halsstarrig onder controle probeert te houden door steeds meer te werken (en gewoonlijk op dezelfde manier als voordien). Het strategische en creatieve werk verdwijnt op de achtergrond en zonder het goed te beseffen werd je meer manager dan ondernemer.

Dat moet niet noodzakelijk een probleem vormen maar stel je toch de vraag of je dit wel wil. De drang om snel te gaan bezorgt je ongetwijfeld een heleboel stress en onzekerheid en voor je het beseft schiet je in een kramp. Een burn-out is bovendien wel het laatste wat je dan kan gebruiken…

Tip

Wil je terug de ruimte hebben om te denken en te werken als een ondernemer of je rol van creatieve leider terugvinden, neem dan eerst een operationele manager aan die de interne organisatie aanstuurt en ook werk maakt van procedures en systemen die ervoor zorgen dat het werk efficiënt gebeurt en je strategie en doelstelling ondersteunen m.a.w. leer taken los te laten en inspireer anderen om de goede dingen te doen binnen het groeipad. De “truuk” is op voorhand de structuren en het systeem zodanig voor te bereiden, dat de groei kan opgevangen worden.

2. Een duidelijke visie over groei hebben

Succesvolle bedrijven onderscheiden zich onder andere door hun duidelijke groeivisie. Je dient dus echt wel een stapje terug te zetten en na te denken over je initieel business model (werkt dat nog?) en je groeistrategie. Welke markt wil je bedienen, hoeveel klanten wil je, wat is jouw rol in dit proces?

Probeer expliciete doelstellingen te stellen, hak die doelen vervolgens in stukjes die haalbaar zijn voor jezelf en voor je team. Zorg ervoor dat iedereen een helder plaatje krijgt van waar je over een aantal jaren wilt staan. Een team dat de doelstellingen niet helder vat, verzandt immers in een soort van passiviteit. Zorg er dus voor dat iedereen binnen je bedrijf weet wat zijn of haar rol is, wat er van hen verwacht wordt en wat ze van anderen mogen verwachten.

Tip

Leg de missie en visie vast op papier en leg ze duidelijk uit. Stel ook een real-time, online management dashboard op dat voorziet in de behoefte aan inzicht en overzicht.

Wist je dat?

In het Brussels Gewest zijn er verschillende structuren die je kunnen helpen om je bedrijf te laten groeien:

  • In de Lokale Economieloketten kunnen coaches je helpen met de fase na de opstart van je bedrijf (post-creatie).
  • De Cel Retail van hub.brussels kan je helpen bij de ontwikkeling van je handelszaak.
  • Hub.brussels beschikt ook over een team van financiële experts die je kunnen bijstaan bij de financiële aspecten van je groei.
  • Sommige ondernemersnetwerken bieden ook ondersteuning bij groei.

3. Anticipeer op de financiering van je groei

De meeste ondernemers hebben een goed zicht op hun cijfers zolang hun zaak klein is. Hoe meer het bedrijf groeit, hoe moeilijker het wordt om het overzicht te bewaren over de financiën. De directe en indirecte kosten lopen op en de voortdurende investeringen in extra personeel en infrastructuur kunnen bovendien snel aanleiding geven tot liquiditeitsproblemen. Heel wat investeringen vragen immers om directe betaling en er moet veel voorgefinancierd worden. En laten we 't niet onderschatten: wanneer organisaties niet aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen, kan het bedrijf ook failliet gaan (terwijl er toch winst wordt gemaakt).

Tip

Een gebrek aanpositieve cashflow is hét struikelblok bij snelle groeiers.Dan heb je te veel openstaande facturen en te weinig kapitaal om eventuele tegenvallers op te vangen.Zorg daarom voor een stevig doortimmerd debiteurenbeheer en maak heldere betaalafspraken met je klanten.Ook een liquiditeitsprognose is broodnodig voor groeiers:je brengt dan in kaart wat de verwachte ontvangsten en betalingen zijn voor je bedrijf in een bepaalde periode.Als je die oefening zorgvuldig maakt, heb je een handige leidraad voor de timing van je aankopen en investeringen en vermijd je dat je te snel te veel personeel aanwerft of te dure systemen en tools aankoopt die je business niet kan dragen.
Zit dan ook regelmatig samen met je boekhouder of accountant !

4. Goed recruteren is de boodschap.

De kwaliteit van je medewerkers is medebepalend voor de groei van je bedrijf. Als ondernemer wordt het op een gegeven moment onmogelijk om bij alle activiteiten op detailniveau actief betrokken te zijn. Jij moet er dus voor zorgen dat de juiste persoon op de juiste stoel zit en dat de expertise van de nieuwe medewerkers het verschil maakt voor de groei. En net op dat vlak knelt vaak het schoentje: door snelle groei, worden in rap tempo extra medewerkers aangeworven waarvan achterafsoms blijkt dat ze niet binnen decultuur van het bedrijf passen, moeilijk kunnen omgaan met veranderingen of niet helemaal over de geschikte vaardigheden beschikken. Indien je bovendien intern geen verdere ontwikkelingskansen of de nodige tools voorziet, ga je net je groei belemmeren. Vergeet nooit dat ‘groei’ betekent dat iederéén in een team mee evolueert.

Tip

Het is beter is om de onderneming op een bepaald punt over te laten aan mensen die van je oorspronkelijke idee iets groters kunnen maken. Durf dan ook mensen aan te nemen die slimmer of creatiever zijn dan jezelf en zorg dat de teamleden evenwaardig zijn binnen het bedrijf.

Wist je dat?

Actiris beschikt over een dienst voor werkgevers die je kan adviseren voor het aanwerven van je eerste werknemers. Deze dienst kan je ook informeren over de verschillende tewerkstellingsmaatregelen en - subsidies.

5. de interne communicatie onderhouden

De groei van een bedrijf brengt met zich mee dat je als ondernemer met almaar meer mensen – klanten, prospects, collega’s en partners – moet communiceren over wat je bedrijf te bieden heeft. De interne dialoog is veel complexer is geworden en wordt niet meer altijd optimaal verzorgd.Medewerkers hebben niet meteen toegang tot de juiste informatie of krijgen niet altijd tijdig de correcte feedback.Dat remt de werking van een bedrijf af op alle niveaus. Groei brengt meer behoefte aan structuur met zich mee en die moet je zeker op het vlak van de communicatie onderhouden !

Tip

Organiseer en faciliteer de wisselwerking, interactie en dialoog met en tussen de verschillende niveaus (als die er zijn). Zet daarvoor goede tools in (intranet, wiki, social platform, kennisplatform…). Versterk wat goed werkt en evalueer regelmatig samen met het team jullie effectiviteit of de effectiviteit tussen de organisatie-onderdelen. Bepaal dan welke zaken kunnen ingezet worden om tot betere resultaten te komen.

6. Je blijven focussen op klanten

Door de constante instroom van nieuwe klanten, komt je organisatie onder druk te staan. Je kan de toenemende vraag niet meer aan, je medewerkers komen om in het werk, het beantwoorden van mailtjes en telefoons loopt een achterstand op, de productkwaliteit of servicegraad is niet stabiel... De klant raakt ontevreden, haakt af en vertrekt misschien wel naar deconcurrent. In het ergste geval deelt hij zijn ervaringen ook nog even op social media,waardoor je reputatie onder druk komt te staan. Mogelijk met noodlottige gevolgen.

Tip

Wil je niet van lieveling naar paria evolueren, blijf dan, ondanks de groei van je bedrijf, de klantcentraal stellen. Vergeet je trouwe klanten niet : zij hebben immers jou het eerst vertrouwen gegeven en verdienen een persoonlijke en individuele benadering. Evalueer constant de klantervaring. Door te investeren in de analyse van klantdata kan je beter inspelen op de behoeften en de klantentevredenheid verhogen.

Groeien of niet uiteindelijk?

Als een snelle groei toch zoveel risico’s met zich meebrengt, is het dan slim om te focussen op groei? Natuurlijk wel, want de risico’s van ter plaatse blijven trappelen of achteruitgaan zijn nog vele malen groter. Als gedreven ondernemer heb je dus geen keuze: je moet vooruit, maar wel op een doordachte manier. We geven hier nog enkele algemene adviezen mee:

  • Probeer niet allerlei verschillende dingen tegelijk te doen en af te raffelen om sneller vooruit te gaan. Richt je op één gebied waarin je wilt groeien, en besteed hier veel aandacht aan.
  • Fnuik de groei van je bedrijf niet door je angst om te falen of je drang naar perfectie. Daardoor durf je niet meer experimenteren en rem je de broodnodige vernieuwing af.
  • Probeer een goed evenwicht te houden tussen de nood aan structuur, systemen en procedures en de nood om de innovatieve, ondernemende cultuur levend te houden.
  • Besteed bijzonder veel aandacht aan het opbouwen van een sterke en inclusieve bedrijfscultuur. Dat zorgt voor betrokken en bevlogen medewerkers en die zorgen op hun beurt weer voor 22 procent hogere klanttevredenheid, 2,5 keer hogere omzetgroei, 40 procent minder verloop en 40 procent minder ziekteverzuim, volgensonderzoekvan Gallup.
  • Neem nog de tijd om te studeren en jezelf te ontwikkelen. En vergeet niet om af en toe wat gas terug te nemen. Voldoende rust is niet alleen nodig om je batterijen weer op te laden.Rust en ontspanning zorgen er ook voor dat je ideeën en inspiratie krijgt en nieuwe opportuniteiten zoekt voor je onderneming.Anders gezegd: voldoende rust is de ideale basis voor nog meer groei.
  • En last but not least: honderden ondernemers hebben al een groeifase doorlopen. Sommige problemen zijn dan ook voorspelbaar. Aarzel dan ook niet om je te laten bijstaan door onafhankelijke en ervaren adviseurs.
Hoe beheer je de groei van je bedrijf? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rev. Leonie Wyman

Last Updated:

Views: 5907

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rev. Leonie Wyman

Birthday: 1993-07-01

Address: Suite 763 6272 Lang Bypass, New Xochitlport, VT 72704-3308

Phone: +22014484519944

Job: Banking Officer

Hobby: Sailing, Gaming, Basketball, Calligraphy, Mycology, Astronomy, Juggling

Introduction: My name is Rev. Leonie Wyman, I am a colorful, tasty, splendid, fair, witty, gorgeous, splendid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.